Kit verwijderen
Verschillende soorten kit verwijderen
Soms is kit verwijderen noodzakelijk vanwege bijvoorbeeld schimmels of omdat de kit loslaat. Soms is het gewenst, omdat de kit minder mooi is geworden. De meeste mensen hebben onnodig moeite met het verwijderen van kit. Dit komt vaak doordat je de juiste tips en tricks niet kent. Nadat je deze blog hebt gelezen is kit verwijderen voor jou een peulenschil. Er zijn namelijk speciale handigheidjes die dit een stuk makkelijker maken.
Welk type kit moet jij verwijderen?
Siliconenkit verwijderen
Vooral bij het verwijderen van siliconenkit lijken er veel vragen en onduidelijkheden te ontstaan. Siliconenkit is niet zozeer het lastigst om te verwijderen, maar bij siliconenkit is het belangrijk dat het goed gebeurd. Deze kit wordt namelijk veel gebruikt in vochtige omgevingen vanwege de schimmelbestendigheid. Maar stel nou dat je toch schimmel in je kit hebt? Het juist verwijderen is dan belangrijk. Doe je dit niet, dan kan je problemen zoals schimmel 'meenemen' naar de nieuwe kitlaag die je gaat aanbrengen. Dan gaat de kwaliteit wéér snel achteruit. Niet handig in een omgeving waar je de boel graag waterdicht hebt. Het risico is bij deze kit het grootst. Het lijkt ons daarom niet meer dan logisch om het verwijderen van siliconenkit als eerst uit te leggen.
Het verwijderen van de siliconenkit
Hoe verwijder je siliconenkit? Door het weg te snijden. Maar alleen dat vertellen is natuurlijk te kort door de bocht.😉 Wij willen je extra tips geven die je waarschijnlijk nog niet eerder gehoord hebt. De hoe-vraag is maar het begin, maar waar moet je nog meer opletten? Nou, de juiste materialen en de juiste voorbereiding:
De juiste materialen:
- Een Stanley afbreekmes
- Wat reserve mesjes (We leggen zo uit waarom)
- Een siliconenkit verwijderaar (optioneel)
De voorbereiding:
- Zorg ervoor dat er een lang mes in je afbreekmes zit. Je wilt het mes namelijk kunnen buigen.
- Heb je het mes eerder gebruikt? Breek dan één mesje af. Je wilt een scherpe snijkant en ook dat de kopse kant mooi scherp is.
Oke! Dan is het nu eindelijk tijd om te kijken hoe je het beste siliconenkit kan verwijderen!
Siliconenkit verwijderen kan aan de hand van de volgende stappen:
- Schuif het afbreekmes helemaal uit.
- Druk vervolgens het mes tegen de ondergrond aan. Steek het afbreekmes in de kit. Doe dit zo dicht mogelijk tegen de ondergrond aan. Dit gaat een stuk makkelijker als je mes helemaal uitgeschoven is. Je kan het mes dan helemaal mee buigen. Druk niet te hard, want dan kan je het mes perongeluk afbreken. Als je het mes van te voren gebroken hebt, glijd het gemakkelijk door de kit heen. Begin dus NIET in het midden van de kit te snijden...
- Vervolgens moet je de andere kant insnijden. Ook dit doe je zo dicht mogelijk tegen de ondergrond aan.
- Als het goed is, is de kit nu aan beide kanten ingesneden. Trek de kit in z'n geheel uit de voeg. Als je je mes strak tegen de ondergrond aan hebt gezet, zit de kit helemaal los. Het hoort niet lastig te zijn om het los te trekken.
- Hoewel veel dus weg is, zal je zien dat er nog wat resten achtergebleven zijn. Doordat je het mes afgebroken hebt is ook de kopse kant scherp. Deze kant kan je gebruiken om de kit resten weg te schrapen. Zorg ervoor dat je zo alle kit resten voorzichtig verwijdert.
- Optioneel: Last van hardnekkige siliconen resten? Gebruik dan de Silikil
Wil je nieuwe kit aanbrengen en heb je nog niet het juiste product? Bekijk dan onze categorie: siliconenkit
Zie hieronder onze populairste siliconenkitten:
Acrylaatkit verwijderen
Acrylaatkit hoeft niet altijd verwijderd te worden, het bijwerken van eventueel eerder aangebrachte acrylaatkit volstaat in veel gevallen. Wil je acrylaatkit toch verwijderen? Dan kan je daar het beste een afbreekmes voor gebruiken.
Het grote verschil tussen acrylaatkit en siliconenkit verwijderen is de invloed die het heeft. Bij een siliconenkit kunnen de 'problemen' van de oude kit makkelijk meegenomen worden naar de nieuwe kit. Bij acrylaatkit is dat beduidend minder. Hierom wordt acrylaat vaak niet eens verwijderd, maar wordt het bijgewerkt. Wil je een acrylaatkit toch verwijderen? Het principe werkt hetzelfde als het verwijderen van siliconenkit. Niet gelezen?
Dit zijn de noodzakelijke tools:
- Een Stanley afbreekmes
- Wat reserve mesjes
Dit zijn de stappen om acrylaatkit te verwijderen:
- Het afbreekmes bestaat uit 7 delen. Heb je het mes al eerder gebruikt? Breek dan het eerste deel af.
Hierdoor heb je een vlijmscherp mes. - Zorg ervoor dat je afbreekmesje helemaal uitgeschoven is.
- Druk het mes helemaal tegen de ondergrond aan en steek het mes vervolgens in de kit.
- Houd het mes strak tegen de ondergrond. Buig het mes ligt zodat je het goed achter de kit steekt.
- Houd gelijkmatige druk terwijl je de kit rustig los snijdt.
- Herhaal de bovenstaande stappen voor de andere kant.
- De laatste acrylaat resten kan je verwijderen met een stukje schuurpapier
Ga je opnieuw kitten? Bekijk dan onze categorie: Acrylaatkit
Beglazingskit verwijderen
Beglazingskit verwijderen is in principe (weer) hetzelfde als siliconen- en acrylaatkit verwijderen. Maar we leggen het graag nog een keer uit!
Er zijn verschillende redenen waarom je belgazingskit moet/wilt verwijderen. De eerste reden is dat het aan de oude kant is en er niet meer mooi uitziet. Dat kan... Maar het kan ook noodzakelijk zijn omdat de kwaliteit achteruit gaat. Net als bij siliconenkit is het snel vervangen aan te raden. Waarom? Beglazingskit vergroot namelijk de isolatiewaarde van je huis. Veel? Mwuah, maar alle beetjes helpen... Laat de kit los of gaat het schimmelen dan heeft tocht namelijk de kans om via een opening je huis binnen te dringen. Bovendien krijgt vocht de kans om in je kozijn te kruipen wat vervolgens voor houtrot zorgt.
Allemaal niet erg prettig dus. Maar hoe verwijder je beglazingskit nou op de meest professionele manier? Laten we als eerst kijken naar de benodigdheden:
Oke! En hoe verwijder je beglazingskit nou precies? Nou, aan de hand van de volgende stappen:
- Controleer de lengte van je mes. Schuif het mes helemaal uit.
- Vervolgens wil je een scherp mes. Is dit de eerste keer dat je het mesje gebruikt, dan zit je goed. Heb je het mes vaker gebruikt? Dan raden we aan het mes af te breken.
- Begin niet in het midden van de kit te snijden. Druk het mesje zo dicht mogelijk tegen de ondergrond aan. Het beste is om te beginnen bij het glas. Zet hierbij lichte druk. Als je een lang mes hebt, gaat het mee buigen. Dat is juist goed!
- Houd vervolgens een gelijkmatige druk als je de kit weg aan het snijden bent.
- Snijd de kit vervolgens ook aan de andere kant zo dicht mogelijk tegen de ondergrond aan weg.
- Als het goed is zit de kit nu los. Trek de kit er voorzichtig uit.
- Heb je nog eventuele resten? Deze kan je verwijderen met de kopse kant van je afbreekmes. Schraap de beglazingskit resten rustig van de ondergrond van.
Ga je opnieuw kitten? Bekijk dan onze categorie: beglazingskit
Montagekit verwijderen
Montagekit wordt gebruikt voor het verlijmen van ondergronden en zit dus echt vast. Daarom zul je montagekit mechanisch moeten verwijderen, waarbij je de ondergronden echt van elkaar af trekt. Vaak gaat dit ten koste van de ondergrond. Gebruik hiervoor een beitel of afbreekmes. Tip: montagekitten kunnen slecht tegen warmte. Je kan warmte gebruiken (zoals een föhn) om de lijm week te maken.
Uitleg:
Het verwijderen van montagekit is echt anders als het verwijderen van siliconen- of een acrylaatkit. Waarom? Siliconen- en acrylaatkit wordt gebruikt om iets af te kitten. Deze kitten noem je ook wel een topdek afdichting. Het blijft zichtbaar. Een montagekit wordt gebruikt om ondergronden op elkaar te monteren. Dit betekent dat je twee ondergronden aan elkaar plakt. De kit is niet zichtbaar en dus niet 1,2,3 te verwijderen. Er zijn een paar tips die we kunnen geven over het verwijderen van montagekit.
Welke tips kan je meenemen?
Lijm kan vaak slecht tegen warmte. De meeste montagekitten zijn hittebestendig tot ongeveer 90 graden Celsius. Met bijvoorbeeld een föhn kan je de lijm weekmaken. Hierdoor kan het makkelijker te verwijderen zijn. Let er wel op dat niet alle ondergronden tegen warmte kunnen.
Ga je opnieuw lijmen? Bekijk dan onze categorie: montagekit