Kit afstrijken
Professioneel kit afwerken
Vaak praten mensen er nogal luchtig over: kit afstrijken. Dat doe je namelijk wel even met een pvc-buisje en huis-tuin-en-keuken zeep. Kan...maar absoluut niet de beste manier! Ten eerste omdat sommige soorten zeep de kit aan kan tasten en schimmels kan veroorzaken. Hiernaast wil je graag een mooie en technisch goede kitvoeg, toch? 😉 Dat gaat met een pvc buisje niet echt lukken. Kitvoegen komen bovendien ook in verschillende maten. Waarom zou je dan 1 maat kitgereedschap hebben? Een beetje als 1 schroevendraaier gebruiken voor alle soorten schroefjes. Maar wat heb je dan wél nodig?
De perfecte kitstrijker?
Die hebben we! En wel van het merk Fugenfux. Leuke bewering, maar waarom? Nou, kijk eens naar het lijstje met voordelen:
- Door de extra lange steel voorkom je dat kit op je vingers komt
- Door de verschillende maten is er altijd een spatel voor jouw voeg
- Het helpt bij kit afstrijken in moeilijke hoeken
- Door de tweesnijdende randen is de levensduur 2 keer zo lang dan bij traditionele kitspatels
- Je kan met zowel de linker- als rechterkant van de kitstrijker werken
Fugenfux begrijpt dat er verschillende behoeftes zijn om kit af te strijken. Maar een 'perfecte kitstrijker' is natuurlijk alleen perfect als het geschikt is voor de kit én de voeg. Laten we daarom eens kijken naar verschillende moeilijke situaties die je tegen kan komen en hoe een Fugenfux je hierbij kan helpen.
Verschillende voeg breedtes
Zoals al eerder aangegeven komen voegen in verschillende soorten. De juiste breedte selecteren is dan ook belangrijk. Denk je dat dit geen verschil maakt? Kijk dan maar eens naar de afbeelding. De verschillende lengtes zorgen wel degelijk voor een verschil in het eindresultaat van de kitvoeg.
Soms heb je hierin een keus, maar soms moet je roeien met de riemen die je hebt. Bijvoorbeeld bij glaskitten kan er soms sprake zijn van een erg klein voegje. Dan heeft een grote maat natuurlijk geen zin... Als je een smalle maat zoekt raden we je aan te kiezen voor de fugenfux set 4-er mix set. Niet alleen een klein maatje, maar 4 verschillende maten om kit af te strijken. Altijd een geschikte kitstrijker voor je glasvoeg, sanitairvoeg of aansluitvoeg.
Over voegsoorten gesproken. Ga je glasvoegen kitten en wil je daar graag meer uitleg over? Lees dan 'Ramen afkitten? Zo doe je dat!'
Moeilijk bereikbare voegen afstrijken
De vorm van een Fugenfux is niet zomaar bedacht. Er is goed gekeken naar de kitvoeg en hoe je deze het beste kan afstrijken. Een voeg kan soms moeilijk bereikbaar zijn voor de afwerking. Denk bijvoorbeeld aan een kraantje of iets dergelijks dat in de weg zit.
Voor dit probleem is er de Fugenfux 4-er special. Hier is namelijk iets speciaals aan de hand, maar dit zal niet iedereen gelijk opvallen. De kitspatel is helemaal gemaakt van kunststof. Het voordeel hiervan is dat kit er niet aan blijft plakken. Voel je het al aankomen? De achterkant is ook bedoelt om kit af te werken! Doordat het een stuk smaller is, kan het gemakkelijk moeilijke hoeken bereiken. De spatel komt in 4 verschillende maten. Zeker weten een maat voor jouw klus!
Wil je geen setje van 4 kopen? De fugenfux multitool is een losse kitstrijker, maar de achterkant kan verwijderd worden. Deze is dus ook perfect geschikt voor moeilijk bereikbare voegen.
Valt je trouwens iets op als je naar de foto's kijkt? De kit blijft nergens aan plakken tijdens het afstrijken. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van afwerkzeep. Deze zijn speciaal voor het afstrijken van de kit. Kies een afwerkzeep van hetzelfde merk als de kit. Deze zijn namelijk op elkaar getest door de producent en tasten gegarandeerd de kit niet aan.
Het voorkomen van holle kitvoegen
Wat je in bijna alle gevallen wilt voorkomen is een holle kitvoeg zoals je het ziet in de afbeelding. Deze holle voeg creëer je door de kit af te werken met iets ronds zoals een pvc buisje of de achterkant van een kitkoker. Niet doen dus!
De reden is vrij gemakkelijk uit te leggen. Als jij een holle voeg creëert in bijvoorbeeld de badkamer of bij je aanrechtblad dan kan vocht dat er op ligt niet makkelijk weg lopen. Een siliconenkit is erg schimmelwerend, maar niet alle siliconenkitten vinden het fijn dat er constant water op blijft liggen. Een holle voeg vergroot dus de kans op schimmel. Hier komt bij dat de aansluitingen (omcirkeld in de afbeelding) nu een dun vliesje vormen. De kwaliteit van je voeg gaat drastisch omlaag. Deze dunne randjes laten snel los. Je wilt absoluut niet dat de kit loslaat, want dan doet het dus niet waarvoor je hebt het aangebracht: iets afdichten. Bovendien kan er water achter komen. Dit vergroot weer de kans op schimmels. Voor je het weet sta je dan wéér te kitten...
Holle voegen wil je vooral voorkomen in de badkamer en de keuken. Dit komt omdat hier de kit vaak vochtig wordt. Wil je graag de badkamer kitten? We leggen je ook graag uit hoe je dit het beste doet. Dit lees je in 'De badkamer kitten? Lees hier hoe!'
Wil je weten hoe je je (natuursteen) aanrechtblad kit? Ook daar hebben we een how-to voor geschreven. Als je hier meer informatie over wilt raden we je aan 'Hoe kit ik een (natuursteen) aanrechtblad af?' te lezen
Hoe kies ik de juiste breedte van de Fugenfux?
Oké, je wilt dus een strakke kitvoeg. Je voelt het natuurlijk aankomen, voor een strakke kitvoeg heb je het juiste kitgereedschap nodig. Zoals je ziet op de foto heeft de Fugenfux mooie strakke hoeken voor een strakke kitvoeg. Verschillende spatels hebben verschillende breedtes. Zo kan je de juiste breedte selecteren.
En hoe weet je de juiste breedte voordat je gaat kitten? Nou ook hier hebben we een tip voor! Voor het juist aanbrengen van de kit moet dat de tuit ongeveer even breed zijn als de voeg. Voor het juist afstrijken wil je dat het afstrijk gedeelte ongeveer zo breed is als de opening van de gebruikte kittuit.
Het kiezen van de juiste fugenfux kit afstrijker
In de foto's heb je ondertussen verschillende soorten kitstrijkers gezien in verschillende maten en kleuren. We willen nog even kort uitleggen hoe je de juiste nou kiest. Want deze setjes zijn namelijk niet zomaar verzonnen.
FugenFux 4-er Special
De FugenFux 4-er special is een st van 4. De spatels zijn van kunststof en deze kitstrijkers zijn speciaal voor siliconenkit. Doordat het van kunststof is, hebben de spatels een lange levensduur en zijn ze gemakkelijk schoon te maken.
De 4 spateltjes hebben de volgende afmetingen
- Spatel 1 : speciaal voor een ronde afwerking
- Spatel 2: 6,3 mm & 6 mm
- Spatel 3: 8,3 mm & 8 mm
- Spatel 4: 10 mm & 10 mm
Ben je trouwens opzoek naar een siliconenkit? Die hebben we ook op voorraad in héél veel kleuren!
FugenFux 4-er mix set
De FugenFux 4-er mix set wordt gebruikt bij glas-, sanitair- en aansluitvoegen. Door de wat kleinere afmetingen is het geschikt voor kleine kitvoegen. Het kan gebruikt worden voor PU-, acrylaat- en siliconenkit.
Deze spatels 4 spatels hebben de volgende maten:
- Spatel 1: is speciaal voor ronde afwerkingen. Deze wordt veel gebruikt bij sanitair voegen
- Spatel 2: is een 23 graden spatel. Speciaal voor glas en aansluit voegen
- Spatel 3: 4 mm
- Spatel 4: 5 mm
Fugenfux multitool
De FugenFux Multitool is een 6 in 1 tool van kunststof. Super geliefd door de professional, maar ook voordelig voor de particulier. Je koopt namelijk maar 1 spatel en geen 4. Dat bespaart natuurlijk weer wat geld. Omdat het van kunststof is, is het gemakkelijk schoon te maken. De 8 mm zit verstopt. Je kan de achterkant van de kitspatel namelijk verwijderen. De 8 mm vind je hieronder.
Deze ene spatel heeft de volgende maten:
Fugenfux 2-er Small
De Fugenfux 2-er Small is speciaal voor het creëeren van kleine voegen. Vooral voor steenhouwers, timmerlieden en het afstrijken van glaskit is dit erg geschikt. Net als bij de andere kunststof Fugenfuxen is de achterkant bedoelt om de moeilijk bereikbare voegen af te strijken.
DeFugenfux 2-er Small heeft de vol gende maten:
- 4,0 mm
- 4,3 mm
- 5,0 mm
- 5,3 mm