Zo verlijm je een spiegel
Simpel stappenplan + Alle benodigdheden
Een spiegel kan best duur zijn... het is daarom belangrijk dat je deze in één keer goed monteert. Het kiezen van de juiste lijm en het volgen van de (simpele) stappen zijn hierbij essentieel. In deze blog zullen we jou met beide helpen!
De volgende onderwerpen worden in deze blog besproken:
Kies de juiste spiegellijm
Het kiezen van een goede lijm is erg belangrijk. Lang niet alle lijmen zijn goed te gebruiken voor het verlijmen van spiegels. Er zijn een paar belangrijke punten waar je rekening mee kan houden bij het kiezen van een goede spiegellijm. We leggen ze even kort voor je uit:
Elasticiteit
Het kan belangrijk zijn om een spiegellijm te kiezen die elastisch is. Sommige spiegels hebben namelijk te maken met beweging door bijvoorbeeld het dichtdoen van een kastje. De kans dat er trillingen en werkingsverschillen tussen de spiegel en de ondegrond ontstaan is dan erg groot. Een elastische lijm zal deze trillingen goed op kunnen vangen.
Aanvangshechting
We zijn er bijna zeker van dat jij jouw spiegel tegen een muur wilt bevestigen (verticale verlijming). Daarom raden wij jou aan om te kiezen voor een lijm met een hoge aanvangshechting. Hierdoor zal de spiegel niet wegglijden, maar direct goed vast zitten zonder te klemmen of paneltape te gebruiken!
Hechting
Niet alle lijmsoorten hechten goed op elke (poreuze) ondergrond. Kies een spiegellijm waarbij je zeker weet dat deze goed zal hechten op het materiaal waar je de spiegel op wilt monteren. Je wilt dit klusje immers in één keer goed doen.
Goede spiegellijm: de Kitcentrum High Tack Kit
De Kitcentrum High Tack Kit is uitstekend geschikt voor het verlijmen van spiegels. Ook spiegels dikker dan 6mm zijn goed te verlijmen met deze spiegellijm. Deze hightack kit voldoet namelijk aan de hierboven genoemde eigenschappen. Deze spiegellijm is erg elastisch (bewegingscapaciteit van 20%), heeft een enorme aanvangshechting (400kg/m2) én hecht op alle veelvoorkomende (zelfs licht vochtige) ondergronden!
Met de Kitcentrum High Tack Kit hoef je je nergens zorgen om te maken wanneer jij je spiegel wilt verlijmen. Het enige belangrijke is dat je de lijm correct aanbrengt. Dit doe je in rechte rillen, zoals hieronder te zien is. Hoe je dit perfect doet, leggen we onder de foto verder voor je uit.
Stappenplan spiegel lijmen
Nu je weet welke lijm je goed kunt gebruiken om jouw spiegel te lijmen, zijn we aangekomen bij het stappenplan. We hebben het zo makkelijk mogelijk voor je gemaakt, omdat het echt geen moeilijke klus is. Als je deze stappen volgt, en je verzekerd van een goed resultaat!
1. Benodigde spullen pakken
Simpele stap, wel handig om te doen! Zorg ervoor dat je de volgende spullen bij elkaar hebt gepakt:
- De spiegel
- Een spiegellijm (zoals de Kitcentrum High Tack Kit)
- Een kitspuit (zoals de Kitcentrum Multi Kitspuit)
- Eventueel een cleaner (zoals de Seal-It 510)
- Eventueel pluisvrije doeken
Dit zijn alle spullen die je nodig hebt om jouw klus te klaren! Hoe je ze gebruikt leggen we je hieronder uit.
2. Ondergrond voorbereiden
Deze stap is niet 'verplicht' maar we raden je heel erg aan om dit wél te doen! Voordat je de spiegellijm aanbrengt, moet je ervoor zorgen dat de ondergronden schoon, stof- en vet- en vuilvrij zijn. Maak met behulp van een pluisvrije doek de ondergronden goed schoon met een geschikte cleaner. In dit geval raden wij de Seal-It 510 aan.
Het is ook belangrijk om te vermelden dat de ondergrond normaal gesproken voldoende vlak moet zijn, zodat de spiegel spanningsvrij kan worden aangebracht. Ook moet de ondergrond voldoende droog zijn. Ondanks dat de Kitcentrum High Tack Kit wél aan te brengen is op vochtige ondergronden, wil je niet dat er vochtophoping achter de spiegel ontstaat.
3. Spiegellijm aanbrengen
Nu we helemaal voorbereid zijn, kunnen we de spiegellijm aanbrengen! In dit geval is dat dus de Kitcentrum High Tack Kit. Als je al bekend bent met het correct aanbrengen van een hightack zal het bekijken van onderstaande afbeelding genoeg zijn voor je. Ben je dit niet? Dan leggen we de details nog graag even voor je uit.
Een hightack (die we in dit stappenplan gebruiken als onze spiegellijm) breng je altijd in verticale rillen aan. Voorkom dat je de hightack aanbrengt in dotten of horizontale/schuine rillen. Hierdoor kan vlekvorming of een uithardingsvertraging ontstaan.
4. Spiegel plaatsen
Zit de lijm op de spiegel? Mooi! Dan zijn we toe aan de laatste stap. Let er op dat deze stap snel na stap 3 uitgevoerd moet worden. Zorg er in ieder geval voor dat de spiegel binnen 5 minuten na het aanbrengen van de lijm stevig aangedrukt wordt op de locatie waar je de spiegel wilt plaatsen.
Druk de spiegel goed aan tot er ongeveer 2-3 mm ruimte overblijft tussen de spiegel en de ondergrond. De 2-3 mm ruimte tussen spiegel en ondergrond zorgt voor ventilatie, voorkomt aantasting door snel vocht af te voeren én bevordert het uithardingsproces. Een lijmdikte van 2-3 mm is ook nodig voor het opvangen van trillingen en bewegingen vanuit de ondergrond.
Wanneer je de ruimte van 2-3 mm hebt bereikt kun je de spiegel nog licht positioneren, maar deze zal niet wegglijden. Tenminste, wanneer je gebruik hebt gemaakt van de Kitcentrum High Tack Kit dan 😉. Door de hoge aanvangshechting zal je de zojuist gemonteerde spiegel niet extra hoeven steunen terwijl de lijm aan het uitharden is.
Spiegel afkitten
In sommige gevallen kun je de randen van een spiegel nog afdichten! Oók hier moet je voor een kit kiezen die geen oplosmiddelen en weekmakers bevat, zodat je aantasting van metaallagen en zilvercoating voorkomt. Je kan bijvoorbeeld prima voor de Ottoseal S70 gaan. Dit is een elastische siliconenkit die niet vlekt op spiegels en natuursteen.
Let er op dat je voegen tussen/langs/rondom altijd pas afdicht, nadat de spiegellijm volledig is uitgehard. De meeste spiegellijmen hebben vochttoevoer nodig om uit te harden. Wanneer je de vochttoevoer blokkeert, zal het uithardingsproces enorm vertragen of misschien zelfs stoppen!
Klaar! Kijk de topper die de klus zojuist goed heeft afgerond maar is goed in de spiegel aan...